Fiókom

Main Page

Idézet 10.
Andy Addis - Tatio Viana: Folti - OLVASS & ÉPÜLJ!
konyvek
bibliak
zene
gyermekkonyvek
ajandektargyak
termekek
Tűzbiblia deluxe bőrkötés lekerekített gerinccel
Louie Giglio: Milyen hatalmas a mi Istenünk!
Tommy Tenney: Isten szerelmeseinek jutalma 40% akció

Isten a sorok között

Közzététel dátuma: 2014. 10. 06. 9:16:51

Nemrégen olvastam egy cikket az elektronikus és a fizikai könyv olvasásának hatásairól. A felmérések azt bizonyították, hogy valódi könyvet olvasva az információ sokkal jobban megmaradt...

Nemrégen olvastam egy cikket az elektronikus és a fizikai könyv olvasásának hatásairól. A felmérések azt bizonyították, hogy valódi könyvet olvasva az információ sokkal jobban megmaradt, a memória jobban működött, könnyebben elő tudták hívni a történet részleteit, mint az elektronikus olvasásnál. Az olvasás - írják a szerzők - nem pusztán információgyűjtés, sokkal inkább egy komplex folyamat, amelyben szerepe van a könyvnek mint tárgynak. S nemcsak a sokunk által kedvelt könyvillatnak, hanem a lapozás szekvenciális folyamatának, a sorok, oldalak egymásutániságának is. Az elektronikus eszköz ugyan praktikus, nem foglal sok helyet a táskában, képes az információ tárolására és keresésére, azonban az agyat a véletlenszerű, "szkennelő" olvasásra szoktatja, ami hosszú távon azt jelenti, hogy az olvasott információnak sokkal kisebb százalékát tudjuk csak előhívni.
Mindez természetesen jó hír a könyvszerető embereknek: mégis csak van értelme a hagyományos olvasásnak. Ugyanakkor felvet egy sokkal mélyebb kérdést is, amit Fülöp tett fel az etiópnak: érted is, amit olvasol? Akár elektronikusan, akár fizikai könyv formájában, de eljut-e hozzánk az, amit Isten mondani szeretne? Ez nem a formátum kérdése, sokkal inkább a szívünké. Hajlandó-e odafigyelni, hallgatni, tanulni. Vagy csak információt gyűjt és szór ki rövid úton? Felelősek vagyunk azért, amit olvasunk, felelősek vagyunk meghallani Istent a sorok között. Sőt: felelősek vagyunk olvasni! Szokás a vizuális kultúra hatásairól beszélni; kétségtelenül vizuális kultúrában élünk. A film, a kép az elsődleges információforrás sokak életében. S noha ennek lehetnek jó oldalai is, a rossz hamarabb a szemünk elé kerül. Nem mintha a könyv nem lehetne rossz üzenetek hordozója.
A lényeg sokkal inkább ez: Isten úgy döntött, hogy a fontos dolgokat írásban rögzíti számunkra. Nem pusztán mint törvényt, sokkal inkább személyes üzenetet - amit nekünk kell tőle átvennünk, megértenünk, megcselekednünk.

Kárpáti Zsolt


Kulcsszavak: olvasás, e-book, könyv
Írjon véleményt!

Vélemények

You must be logged in to comment.

További cikkeink

Legutóbbi bejegyzéseink

Börtönlevelek
"Egy cella négy kőfalból és egy zárt ajtóból áll. Három kis lyukon keresztül tudunk titokban beszélni, és kicserélni apró börtönhíreket. Nem sok újat hoz, de azt az érzést megadja, hogy nem ülünk teljes elszigeteltségben..." Tovább »
Közzététel dátuma: 2016. 08. 16. 14:57:04 |
Isten a sorok között
Nemrégen olvastam egy cikket az elektronikus és a fizikai könyv olvasásának hatásairól. A felmérések azt bizonyították, hogy valódi könyvet olvasva az információ sokkal jobban megmaradt... Tovább »
Közzététel dátuma: 2014. 10. 06. 9:16:51 |
Bizonyságtételek a világ négy tájáról
Az egyik leggyakrabban feltett kérdés: mi az a CLC? Tovább »
Közzététel dátuma: 2014. 09. 27. 12:32:03 |
Nem pusztán rajongó
Nincs nagyobb problémája korunknak, mint a fogyasztói társadalom, a fogyasztói szemléletmód, a mának élés - és ennek a keresztyénségre gyakorolt hatása... Tovább »
Közzététel dátuma: 2014. 09. 19. 11:58:22 |

Nincs megjeleníthető cikk

Sajnos nem tudunk megjeleníteni az Ön keresésének vagy szűrésének megfelelő cikkeket. Kérjük, hogy próbálja újra vagy válasszon más kategóriát a menüből.